Idősebb korban, megerőltető intenzív sportolás során a porcok a szükségesnél kevesebb tápanyaghoz jutnak. A nem megfelelő helyi vérkeringésből eredően ízületi panaszok léphetnek fel.  Ez kellemetlen, akut fájdalomhoz és visszahúzódó életmódhoz vezet.

Mi az MSM?

A metil-szulfonil-metán egy természetes vegyület, amely olyan élelmiszerekben fordul elő, mint a friss zöldségek, húsok és tejtermékek. Természetes kénforrást biztosít, amely a szervezet számos folyamatában szerepet játszik, elősegítheti a porcok egészséges szerkezetének megőrzését.

Az étrend-kiegészítők általában a szintetikus formáját tartalmazzák, elsődleges felhasználási területei közé tartozik:

  • az ízületi gyulladás,
  • az ízületi fájdalom,
  • az izmok edzés utáni regenerálódása,
  • allergia enyhítése.

Számos előnye  gyulladáscsökkentő hatásához kapcsolódik. A gyulladás mérséklésével képes lehet csökkenteni vagy megszüntetni bizonyos tüneteket.

Étrend-kiegészítőkben alkalmazva számos egészségspecifikus állapotot javít, beleértve a gyulladást, az ízületi/izomfájdalmat, az oxidatív stresszt és az antioxidáns kapacitást. Vannak már kutatási eredmények arra vonatkozóan, hogy mekkora dózisra van szükség, ahhoz, hogy eredményesen fejtse ki hatását. Jelenleg további vizsgálatok folynak az optimális dózis és a kezelés kedvező időtartamának meghatározására. Használata általánosan biztonságosnak bizonyult, a legtöbb felhasználó jól tolerálja a napi négy grammig terjedő dózisig.

Hogyan működik az MSM?

Laboratóriumi vizsgálatok megállapították, hogy  gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatású. A kén, amely az egyik fő összetevője, fontos szerepet játszik a kollagén és a glükózamin előállításában, mindkettő létfontosságú az egészséges csontok és ízületek számára, valamint az immunglobulinok termelésében, amelyek segítik az immunrendszert.

Klinikai eredmények MSM alkalmazásával

A kutatási eredmények szerint  számos különböző egészségügyi állapot kezelésében lehet hasznos. Az alábbiakban néhány, orvosi tanulmányokban legjobban dokumentált felhasználási módja következik.

Szerepe a térdfájdalom enyhítésében

Az egyik randomizált, placebó kontrollált alkalmazása a térdfájdalom enyhülését eredményezte. A második vizsgálatban 6 g/nap dózist alkalmaztak placebóval szemben 26 héten keresztül. A vizsgálati eredmények az MSM-csoport esetében minden területen jelentős javulást mutattak.

A harmadik vizsgálatban MSM-kiegészítőt 12 héten keresztül szedő embereknél javulás következett be az ízületi fájdalom, a merevség és a duzzanat tekintetében, szemben a placebót szedőkkel.

Egy újabb kettős vak vizsgálatban 100 felnőtt résztvevő vett részt, akiknek csípő- vagy térdízületi artritiszük volt. Ők arról számoltak be, hogy javultak az ízületi gyulladás tünetei és jobb teljesítményt nyújtottak a napi tevékenységek során, mint azok, akik placebót szedtek.

A metil-szulfonil-metán, a glükózamin és a kondroitin szinergizmusa

Indiai kutatók eredményei szerint az MSM és a glükózamin (GC) együttes szedése javítja a betegek tüneteit, például a fájdalmat, a gyulladást és a duzzanatot. Két másik tanulmány a glükózaminnal és kondroitinnel kombinált hatását vizsgálta az ízületek segítésére. Az első vizsgálatban a GC+MSM csoportban hamarabb jelentkezett javulás, mint a csak GC csoportban. Ez arra utal, hogy az MSM hozzáadása rövidíti a fájdalom csökkenéséhez szükséges időt.

A testmozgás utáni regenerálódás elősegítése

A rendszeres testmozgás szükséges a jó egészséghez. A testmozgás energiaigénye azonban oxidatív stresszt okozhat az izmokban és a szövetekben. Ez az edzés után átmeneti fájdalmat és kellemetlenséget okozhat.

Az MSM-kiegészítők segíthetnek az edzés utáni fájdalom és szöveti stressz javításában. Néhány kisebb tanulmány arra utal, hogy hasznos lehet ebben, többek között:

Egy tanulmány16 edzetlen egészséges férfi bevonásával,készült,  amely szerint az MSM-kiegészítő szedése segít csökkenteni az oxidatív stressz biomarkereit edzés után. Emellett növelte a vérük teljes antioxidáns kapacitását is.

Egy másik tanulmány 22 egészséges emberen, akik napi 3 g MSM-et vagy placebót kaptak 3 héten keresztül egy félmaraton előtt 3 héten keresztül. Azt sugallta, hogy azok, akik MSM-et szedtek, kevesebb izomfájdalomról és ízületi fájdalomról számoltak be, mint azok, akik placebót szedtek.

Egy 24 edzett férfin végzett vizsgálat szerint azok, akik 14 napon keresztül napi 3 g MSM-et szedtek, kevesebb fájdalmat és kellemetlenséget éreztek edzés után, mint azok, akik placebót szedtek.

Fontos megjegyezni, hogy egyik tanulmány sem vizsgált nagy létszámú résztvevői csoportot.

 

A FLEXI-MAXI ízületi termék nem csak MSM-et tartalmaz, hanem az ízületi porcok számára hasznos kondroitint és glükózamint is. 

Fájó, megterhelt ízületek kiegészítő kezelésére ajánljuk. 

 

Msm Az Izületek Támogatója
Flexi-Maxi - ízületi érzékenységre