glükózamin a szervezetben természetesen megtalálható vegyület, amely glükózból és a glutamin nevű aminosavból áll.  Az ízületeket párnázó kemény szövetben, a porcban található meg. A porc, a köztes szövet, amely az ízületek csontjait párnázza. Az ízületek kenőanyagának fontos alkotóeleme, de az idősödő szervezetben fokozatosan csökken a képződése és szintje, ami az ízületek fokozatos romlásához vezet. Gyakran javasolják a kiegészítőként használatát az öregedéssel összefüggő egészségügyi állapotok, például a porc gyulladása, lebomlása és végső soron elvesztése (osteoarthritis) által okozott fájdalmas állapot kezelésére. Általában a kagylók héjából nyerik ki, vagy laboratóriumban állítják elő.

Miért érdemes glükózamint szedni?

Mint táplálékkiegészítő a szervezetben a sérült porcok helyreállítására, az ízületi gyulladás kordában tartására szolgál.

Gyakran kombinálják kondroitin-szulfáttal, a porcokban természetesen jelen lévő molekulával. A kondroitin rugalmasságot kölcsönöz a porcnak, és úgy gondolják, hogy megakadályozza a porc enzimek általi pusztulását.

Egyes esetekben táplálékkiegészítőkben metilszulfonil-metánnal (MSM) is kombinálják.

Mit mondanak a kutatások a glükózamin eredményességéről?

1. Csökkentheti a gyulladást
Nem 100%-ig világos, hogyan enyhíti a gyulladást, különösen mivel az eddigi kutatások többségében a kondroitinnal együtt vizsgálták.  A kondroitin is kapcsolódik az egészséges porcok termeléséhez a szervezetben.

2. Segíti az ízületek normál mozgathatóságának fenntartását. Egyik fő “feladata” az ízületeink között található szövetek fejlődésének támogatása. Ezt azáltal teszi, hogy segít létrehozni számos olyan vegyi anyagot, amelyek részt vesznek az ízületi porc és az ízületi folyadék termelésében. Egyes kutatások szerint kiegészítőként történő fogyasztása az ízületi szöveteket is védheti azáltal, hogy megakadályozza a porcok lebomlását és elvékonyodását.

3. Kutatások szerint szájon át történő alkalmazása jelentős fájdalomcsillapítást nyújthat a reumás ízületi gyulladásban szenvedőknek. Széles körben alkalmazzák csont- és ízületi betegségek, például osteoarthritis, reumatoid arthritis és osteoporosis kezelésére. Azonban még több kutatásra van szükség annak megértéséhez, hogy miért és hogyan hat.

4. Oszteoartritisz – Több tanulmány is azt mutatja, hogy a napi glükozamin-szulfát-kiegészítők szedése hatékony, hosszú távú kezelést nyújthat az oszteoartritisz esetében, mivel jelentősen csökkenti a fájdalmat, segít fenntartani az ízületi tér kitöltését és lassítja a betegség előrehaladását. Egy hatéves vizsgálat megállapította, hogy a porckopás lelassulni látszott azoknál a térdízületi gyulladásban szenvedő felnőtteknél, akik glükozamint és kondroitint szedtek akár hat éven keresztül. Az előnyök annál nagyobbnak tűntek, minél hosszabb ideig szedték a kiegészítőket.

Mennyi glükózamint kell szedni?

Az oszteoarthritisz kezelésével kapcsolatos legtöbb tanulmányban a tipikus adag 500 miligramm glükozamin-szulfát volt napi egy vagy több dózisban.

Vannak olyan élelmiszerek, amelyek glükózamint tartalmaznak?

Természetes forrásai nem találhatók élelmiszerekben,  leginkább a kagylók héjára korlátozódnak, amelyeket általában glükozamin-kiegészítők készítéséhez használnak, bár a kiegészítőket laboratóriumban is lehet szintetizálni.

Vannak azonban bizonyos élelmiszerek, amelyeket termelődésének támogatására fogyaszthatunk.  A szervezet természetes módon glükóz és egy glutamin nevű aminosav felhasználásával állítja elő. A magas glutaminkoncentrációt tartalmazó élelmiszerek közé tartozik a nyers petrezselyem és a spenót. A húsrost is tartalmaz glükózamint, bár, mivel nem ízletes, nem szoktuk fogyasztani. A kéntartalmú zöldségek és zöldségek is hasonló módon támogatják a szervezetet.

Különböző formái léteznek,  a tudományos kutatások többsége a glükózamin-szulfátra vonatkozik.

Az étrend-kiegészítők esetében  kagylók (például garnélarák, homár és rák) héjából nyerik, vagy szintetikusan, laboratóriumban állítják elő.

A Mayo Clinic szerint a kagylóhéjon kívül nincs más természetes élelmiszerből származó forrás, de számos étrend-kiegészítő áll rendelkezésre.

Többféle termék is van a piacon. A glükozamin-hidrokloridot tartalmazó termékek általában kevésbé bizonyulnak hatásosnak, míg az előnyöket mutató kutatások általában a glükozamin-szulfátra vonatkoznak.

Ilyen a FLEXI-Maxi is, amely a túlterhelés okozta ízületi betegségek vagy porckopás  diétás ellátására szolgáló gyógyhatású készítmény. Több fontos összetevőt tartalmaz, alap összetevője a D-glükózamin-szulfát, mellette tartalmaz kondroitint, MSM-et, indiai tömjénfa-kivonatot, kurkumát, hialuronsavat, kollagént.

A Flexi -Maxi napi dózisa, azaz 4 kapszulája 700 mg D-glükózamin-szulfát hatóanyagot tartalmaz. Bevétele javasolt reggel-este 2-2 kapszula, étkezés során.

Ha fájnak az ízületei, keresse fel orvosát! Fontos, hogy megtudja, mi okozza az ízületi fájdalmat. Egyes ízületi fájdalmat okozó betegségek – például a reumás ízületi gyulladás – azonnali kezelést igényelhetnek.
Ha vércukorproblémái vannak, mindenképpen beszéljen orvosával a lehetséges mellékhatásokról.
Ha terhes vagy gyermeket szoptat, különösen fontos, hogy bármilyen gyógyszer vagy étrend-kiegészítő szedése előtt  keresse fel orvosát.

 

Glükózamin Ízületekre
Flexi-Maxi - ízületi érzékenységre