A kondroitinnak jelentős szerepe van az ízületi panaszok csökkentésében. Az osteoarthritis, más néven degeneratív ízületi betegség, az ízületi gyulladás leggyakoribb típusa. Az ízületi porcok lebomlásával jár, és általában a csípőben, a térdben és a gerincben fordul elő. Gyakran érinti az ujjízületeket, a hüvelykujj tövében lévő ízületet és a nagylábujj tövében lévő ízületet is.

A szokásos kezelési módszerek nem változtatnak az osteoarthritis progresszióján. Az eddigi tapasztalatok szerint több kismolekulájú komponens, a glükózamin, a kondroitin és a metil-szulfonil-metán (MSM) bevitele kedvező hatású az ízületek, csontok, izmok, porcok fokozódó károsodásának ellensúlyozására, a fájdalom, a gyulladás csökkentésére.

Miért olyan fontos az ízületi porc épsége?

A porc egy szilárd, gumiszerű anyag, amely a normál ízületekben a csontok végeit borítja. Fő funkciója, hogy csökkenti a súrlódást az ízületekben, és “lengéscsillapítóként” szolgál. Lengéscsillapító tulajdonsága abból ered, hogy összenyomáskor képes alakot változtatni. Azért képes alakot változtatni, mert több mint 70%-ban vízből áll, amely a mozgással újraelosztható. Például, amikor a térdre erőt fejtünk ki, például állás vagy járás közben, a porcból némi víz kerül az ízületbe, és bevonja a porcot. Amikor az erőhatás megszűnik, például amikor leülünk, a víz újra felszívódik, és a porc visszanyeri normál alakját. Mivel nem tartalmaz idegeket, nem érzünk fájdalmat, amikor ezek az alakváltozások bekövetkeznek.

Hogyan segíthet a kondroitin?

  1. Helyreállítja a porcok rugalmasságát
  2. Hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint a glükózamin, megköti a vizet, ez a képessége biztosítja a porcok mechanikus, elasztikus tulajdonságait és teszi lehetővé, hogy helyreállítsa a porckopás során elvesztett rugalmasságot.
  3. A porcok víztelítettsége segíti a tápanyagok eljutását a porcsejtekhez. Ez azért lényeges, mert a porcsejteknek nincsen saját vérellátása, így a tápanyagok a vízzel telített porc területein keresztül tud a porcsejtekbe bejutni.
  4. A kondroitin blokkolhatja a porcot lebontó enzimeket, és építőelemeket biztosít a szervezet számára az új porcok előállításához.

Mit mondanak a kutatási eredmények, miért lehet fontos a kondroitin pótlása?

Kutatásokat végeztek a kondroitin hatékonyságának kimutatására, és az eredmények azt mutatják, hogy segít a térd- és csípőfájdalom kezelésében, a progresszió lassításában és a gyógyulásban is.

  • A tüneti kezelésekkel ellentétben a kondroitin képes lassítani, megállítani az ízületi betegség előrehaladásának folyamatát, ezért alternatív gyógymódként használható.
  • A kondroitin hatása az ízületi porc integritása felé irányul, mivel a proteoglikán molekulák része. A porc proteoglikán szintézise felgyorsulhat, mivel a kondroitin a tápcsatorna útvonalán halad keresztül.
  • A kondroitin-szulfátot terápiás beavatkozásként ajánlják az osteoarthritis (ízületi kopás) többirányú kezelésében. Széles körben tanulmányozták hatását, sikeres eredményekről számoltak be.

A szájon át szedett (orális)  kondroitin-szulfát tartalmú gyógyszerek klinikai hatékonyságára számos bizonyíték áll rendelkezésre. Kimutatták ugyanis, hogy a gyógyszer hatékony a térdet, az ujjakat érintő ízületi kopás betegségben, további adatok pedig arra utaltak, hogy a csípőízületi kopással érintett betegek is profitálhatnak belőle.

A kondroitin, illetve a kondroitin-szulfát az ember szervezete számára jól tolerálható hatóanyag mind gyógyszerekben, mind étrend-kiegészítőkben.

Hogyan tudom megvédeni az ízületeimet?

Akár csak 10 kiló fogyás, 40 kilónyi erőt vesz le például a térd terheléséről.  40 kilóval kevesebb kopás éri a térdet minden nap, ami idővel nagy különbséget jelenthet a térdízület egészségi állapotában.  Ez még az ízületi fájdalmakat is csökkentheti, amelyek a fogyás előtt jelentkeztek. És nem csak a súlyról van szó. A testében lévő zsírsejtek olyan vegyi anyagokat szabadítanak fel, amelyek gyulladáshoz vezethetnek, ami megviseli az ízületeket, és összefüggésben van az osteoarthritisszel. A kevesebb zsír kevesebb gyulladást jelenthet.

Az egészséges, mértékletes testmozgás távolról sem károsítja az ízületeket, hanem segíthet megőrizni az ízületek egészségét. A túl sok azonos mozgás növeli a térdfájdalom kockázatát, a túl kevés mozgás is ártalmas lehet. Azok az emberek például, akik műtét, sérülés vagy betegség miatt nem tudnak mozogni, a használat hiánya miatt valóban elkezdenek porcot veszíteni a térdükben és máshol.

Milyen testmozgást érdemes végezni? Mindenfélét!

Az olyan aerob tevékenységek, mint a gyaloglás, az úszás vagy az evezés csökkenthetik a gyulladást, és növelhetik az állóképességét.

Az ellenállásos gyakorlatok, mint például a súlyemelés vagy a tüdőmozgás, erősítik a térdízület körüli izmokat, például a combizmokat, a vádliizmokat és a négyfejű combizmokat. Ez segít stabilan tartani az ízületet és megelőzni a sérüléseket.

Kondroitin Izületi Kopásra
Ízület Flexi-Maxi Segítője
Flexi-Maxi - ízületi érzékenységre