A reumás ízületi gyulladás (RA) egy hosszú távú autoimmun betegség, amely gyulladást, fájdalmat és merevséget okoz az ízületekben. Egyes kutatások szerint a kurkuma fűszer segíthet enyhíteni ennek az állapotnak a gyulladásos tüneteit.

Számos étel, köztük a curryk gyakori összetevője. Ugyanakkor a hagyományos gyógyászatban is nagy múltra tekint vissza. Tudományos kutatások szerint számos egészségügyi előnnyel járhat, mivel  egy különleges kurkumin nevű vegyületet tartalmaz, amely gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, így jótékony lehet a reumás ízületi gyulladásban szenvedőknek számára. A kurkumint a Curcuma longa növény rizómájából vonják ki, és számos egészségügyi előnyéről ismert.

Mit mondanak a kutatások a kurkuma eredményességéről?

 

A reumás ízületi gyulladás autoimmun betegség, ami azt jelenti, hogy a szervezet immunrendszere tévesen megtámadja az egészséges ízületi szöveteket. Ezek a támadások gyulladást okoznak, amely végül csont- és ízületi károsodáshoz vezet az érintett területeken.

A kurkuma kivonatokról kimutatták, hogy alkalmasak az emberi ízületi gyulladások fájdalomcsillapítására. Egy kísérleti, randomizált klinikai vizsgálatban 68 enyhe/közepes térdízületi fájdalomban szenvedő egyén fogyasztott vízben oldódó kivonatot vagy oldhatatlan kurkuminoidot (B-Turmactive®) illetve a 3. csoport sörélesztőt kontrollként 1 héten keresztül. Feltételezés az volt, hogy a B-Turmactive rövid távú fájdalomcsillapító hatást fejt ki a közepes térdízületi fájdalomban szenvedő egyénekre. 3 nap ill. 1 hét elteltével mindkét kezelés csökkentette a fájdalmat sík felületen járáskor, lépcsőn felfelé vagy lefelé, ülve vagy fekve. A kezelést követő 3 nap után és 1 hét után is csökkentette a tüneteket, azaz tartós hatása volt.

Egyes tanulmányok a kurkumin adjuváns terápiaként való értékének feltárására összpontosítottak.  Az egyik, nagyobb betegszámon végzett vizsgálat statisztikailag szignifikáns előnyöket talált a Curcuma longa kivonatot és Diclofenacot kombináltan alkalmazó betegeknél a Diclofenacot és Placebót alkalmazó betegekhez képest.

A Reviews of Physiology, Biochemistry & Pharmacology című folyóiratban 2021-ben megjelent áttekintésben a kutatók a kurkumin hatását értékelték reumatoid artritisz (RA) esetén.  Azt találták, hogy javította az RA szövődményeit az immunsejtek és a szinoviális fibroplast sejtek gyulladásos és autoreaktív válaszainak modulálásán keresztül. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a kurkuminnal történő kezelés terápiás potenciállal rendelkezik az RA klinikai tüneteinek javítására.

A szerzők azonban megállapították, hogy a vizsgálatok kis mérete és közepes minősége miatt további kutatásokra van szükség ezen eredmények megerősítéséhez. Addig is azt javasolják, hogy az ízületi gyulladásban szenvedők a hagyományos terápia mellett étrend-kiegészítőként használják a kurkumint.

 

Hogyan használjuk a kurkumát ízületi gyulladás esetén?

A kurkuma széles körben elérhető por, valamint egész gyökér formájában. A por vagy a felszeletelt gyökér jó kiegészítője lehet számos ételnek, beleértve a curryket, leveseket és rizsételeket.

Sokan használják az őrölt vagy reszelt változatát gyógytea főzéséhez. Különféle előre csomagolt teafilterek is kaphatók.

Bár az emberek ilyen módon is beilleszthetik étrendjükbe, a fűszer ízületi gyulladáscsökkentő hatásával kapcsolatos kutatások nagy része kifejezetten a kurkuminra összpontosít, amely étrend-kiegészítő formájában kapható.

Számos kiegészítő van forgalomban, amelyek általában kapszula vagy tabletta formájában kerülnek a polcokra. A gyártók más összetevőket is hozzáadhatnak, például fekete borsot, hogy a szervezet számára könnyebben hasznosuljon a vegyület. Gyakran megtalálhatjuk komplex ízületi termékekben, amelyek glükózamint, kondroitint és további az ízületek számára hasznos összetevőket tartalmaznak. Ilyen gyógyászati célra szánt élelmiszer a FLEXI-Maxi. Hatóanyagai nem csak az ízületi gyulladás csökkentésére irányulnak, hanem az ízületi porcok mozgathatóságának, rugalmasságának fenntartását is támogatják.

 

Kockázati tényezők és megelőzés

Hangsúlyoznunk kell, hogy a reumás ízületi gyulladás (RA) megelőzésében és a tünetek csökkentésében jelentős szerepe van a helyes életmódnak.

A Centers for Disease Control and Prevention (CDC)  szerint a dohányzás jelentősen növeli az RA kialakulásának kockázatát. A korábbi dohányzás 1,3-2,4-szeres kockázatnövekedéssel jár. A dohányzás az RA tüneteinek gyorsabb előrehaladását is okozhatja.

A túlsúlyosaknál nagyobb a kockázata az RA kialakulásának. A Mayo Clinic szerint azok a nők, akiknél 55 éves korukban vagy annál fiatalabb korban diagnosztizálják az RA-t, nagyobb valószínűséggel túlsúlyosak. A tünetek csökkentése érdekében érdemes kontrollálni a testsúlyt, ha szükséges elkezdeni a fogyókúrát.

A kutatók megállapították, hogy bizonyos környezeti szennyező anyagoknak való kitettség az élet korábbi szakaszában növelheti az RA kockázatát. Bár lehet, hogy nem mindig tudjuk elkerülni a környezeti irritáló anyagoknak való kitettséget, amikor csak lehetséges, kerülni kell az azbesztet és a szilícium-dioxidot. A veszélyes vegyi anyagokkal dolgozók, mindig viseljenek  megfelelő védőfelszerelést.

Kurkuma - Flexi-Maxi
Flexi-Maxi - ízületi érzékenységre