A Boswellia serrata, vagy ismertebb nevén az indiai tömjénfa kivonatát évszázadok óta használják az ázsiai és afrikai népi gyógyászatban. Úgy tartják, hogy krónikus gyulladásos betegségeket, valamint számos más egészségügyi állapotot kezel.

Mit mondanak a kutatások a Boswellia serrata eredményességéről?

A vizsgálatok azt mutatják, hogy kivonata csökkentheti a gyulladást, és hasznos lehet a következő állapotok kezelésében: osteoarthritis, reumatoid artritisz, asztma, gyulladásos bélbetegség.

Újabb eredményenyek szerint segíti az ízületek rugalmasságát, mozgékonyságuk fenntartását. Hozzájárulhat a csontok, ízületek, izmok erősségéhez.

Klinikai eredmények térdízületi fájdalom kezelésében Boswellia serrata alkalmazásával

Egy 2003-as randomizált kettős vak, placebo-kontrollos “crossover” vizsgálat során 30 beteg részesült Boswellia serrata-kivonatos kezelésben, a kezelést követően a térdfájdalom csökkenéséről, térdhajlítási képesség növekedésről és járási távolság növekedésről számoltak be, térdízületük ritkábban duzzadt meg. Radiológiailag nem találtak változást.

A kivonat ajánlott a térd osteoarthritisben szenvedő betegeknél, de más ízületi gyulladás esetén is lehetséges terápiaként. A 2019-es randomizált, kettős-vak, placebo-kontrollált kutatásban 120 napon keresztül követték a térd osteoarthritises állapotát. Az eredmények bizonyítékot szolgáltattak arra vonatkozóan, hogy a Boswellia serrata biológiailag aktív alkotóelemei, nevezetesen az AKBBA (3-acetyl-11-keto-β-boswellic acid) és a BBA (β-boswellic acid), szinergikusan hatnak a gyulladáscsökkentő / ízületi gyulladáscsökkentő hatás kifejtésére, javítva az ízületek fizikai és funkcionális képességeit, csökkentve a fájdalmat és a merevséget.

Az indiai tömjénfa kivonat hatásmechanizmusa

Egyes kutatások azt mutatják, hogy a boswelliasav megakadályozhatja a leukotriének képződését a szervezetben. A leukotriének olyan molekulák, amelyeket a gyulladás egyik okozójaként azonosítottak.

 Milyen esetekben javasolt az indiai tömjénfa kivonata?

A következő tünetekre ajánlott használni gyógyászati céllal. A Boswelliát szájon át kell bevenni osteoarthritis, reumás ízületi gyulladás, ízületi fájdalom, az ízületi folyadékkal telt párna duzzanata (burzitisz) és inak duzzanata (íngyulladás) esetén.

Mennyi ideig hat a Boswellia az ízületi gyulladásra?

A Raychaudhuri és munkatársai által Indiában végzett klinikai vizsgálat kimutatta, hogy a  növény kivonata csökkenti a fájdalmat és jelentősen javítja a térdízületi funkciókat, egy adag akár hét napon át is enyhülést nyújt.

A Boswellia hatással van a vérnyomásra?

A Boswellia serrata kivonata kalciumcsatorna-blokkoló hatású, amely a magas vérnyomás kezelésére szolgálhat. A Boswellia fajok, így a serrata is, antitrombotikus és véralvadásgátló tulajdonságokkal rendelkeznek, ezáltal szabályozzák a vérnyomást, modulálják a vér lipidprofilját a TNF-α, IL-1β szintjének csökkentésével és az adiponektin szintjének növelésével. A hatás igen mérsékelten jelentkezik a napi gyakorlatban. 

Ha már tapasztaltál ízületi fájdalmat, merevséget, próbáld ki a FLEXI-Maxi-t, amely az india tömjénfa kivonatán kívül kurkumát, MSM-t, glükózamint, kollagént, hialuronsavat és kondroitint is tartalmaz. 

Boswellia Serrata - India Tömjénfa-Kivonat
Flexi-Maxi - ízületi érzékenységre