Ez egy speciális kollagén, melyet csirkékből vonnak ki. Legnagyobb arányban a hyalin porcokban (a szabadon mozgó ízületekben, a szegycsontban és a légutakban) fordul elő, a teljes kollagénállomány 80- 90%-át adva. A porcszövetekben vékony fibrillákat képez.

A porc az egyike a test elsődleges kötőszövetének, rugalmasságot és támogatást biztosít az ízületeknek. A II-es típusú kollagén a porc alapvető szerkezeti fehérjéje, amely a porcok erős szerkezetéért felelős. Elősegíti a porcok rugalmasságát és mobilitását. A hialuronsavval, a glükózaminnal és a kondroitinnal kombinálva fokozza az ízületekre kifejtett kedvező hatást.

A II-es típusú kollagén alkalmazása reumás ízületi gyulladások esetén

Korábbi tanulmányokat áttekintő cikkben kimutatták, hogy a natív, denaturálatlan II-es típusú kollagén (UC-II) hatékony a reumás ízületi gyulladás kezelésében, az előzetes humán és állatkísérletek hatásosnak igazolták az osteoarthritis kezelésében. A klinikai vizsgálatokban napi 20-2500 mikrogramm UC-II került alkalmazásra, de az optimális dózist nem tudták meghatározni a szerző állítása szerint.

Egy 2002-es kísérleti vizsgálatban erős ízületi fájdalomban szenvedő 58-78 éves betegeknek napi 10 mg/nap dózisban alkalmazták az UC-II hatóanyagot. A 42 napos vizsgálat eredményeként megállapították a jelentős fájdalom csökkentést, beleértve a reggeli merevséget, a pihenőidőket követő merevséget, a használat során súlyosbodó fájdalmat. Így az UC-II új terápiás eszközként szolgálhat az ízületi gyulladásos állapotokban és az osteoarthritis és rheumatoid arthritis tüneteiben.

Eredményessége osteoarthritis kezelésében

A 2009-es klinikai vizsgálat az UC-II biztonságosságát és hatékonyságát értékelte a glükózamin+kondroitin kombinációjához viszonyítva a térd osteoarthritis kezelésében. Az eredmények azt mutatják, hogy az UC-II kezelés volt a hatékonyabb.

Korábbi vizsgálatokban kimutatták, hogy a porc eredetű II. típusú denaturálatlan kollagén orális beadása enyhíti az ízületi gyulladást az ízületi gyulladás állatmodelljeiben, és előzetes vizsgálatok szerint ez az új terápia klinikailag előnyös és biztonságos rheumatoid arthritisben szenvedő betegeknél. Megállapításaik szerint a CCE-II (csirkecomb)-tartalmú étrend hatékonyan enyhíti a tüneteket térd osteoarthritisben szenvedő betegeknél. Javíthatja a térd osteoarthritisben a C-II lebomlás / szintézis egyensúlyát.

“A tanulmány szerint az aktív étrend valószínűleg javítja a C-II lebomlás/szintézis egyensúlyát, ezáltal potenciális kondroprotekciót (a porc regenerációját elősegítését) biztosítva az osteoarthritis ellen. Ezen eredmények alapján megállapítható, hogy a CCE-tartalmú étrend segíthet a térd osteoarthritis esetében nemcsak a fájdalom enyhítésére, hanem az ízületi porcok védelme révén is”.Egy újabb, 2020-as áttekintő cikk humán és állatkísérletek szerint az UC-II hatékonyabb, mint a leggyakrabban alkalmazott glükózamin- és kondroitin-kiegészítők az emberekkel és állatokkal végzett vizsgálatok során. Az UC-II orális alkalmazási mechanizmusán keresztül enyhítheti a gyulladásos T-sejt választ és aktiválhatja a T-regulatory sejteket, ami végül csökkenteni tudja a porc károsodását.

Összegezve,  mivel a II-es típusú kollagén segíthet az oxidatív stressz és a gyulladás ellen, előnyös lehet a műtét vagy sérülés utáni fájdalom csökkentésében, ami viszont segíthet felgyorsítani a felépülési időt.

Kulcsszerepet játszhat az ízületi fájdalmak csökkentésében, leginkább a térd, a nyak vagy a csípő területén. Segíthet az izomfájdalom csökkentésében is, felgyorsítva a sportolás utáni gyógyulási időt.

Az osteoarthritisben szenvedő betegek a porcszövet leépülésében szenvednek, ami akkor következik be, amikor a csökkenő kollagénszint miatt a szövet gyengébbé és törékenyebbé válik. A II. típusú kollagén-kiegészítők az osteoarthritis kezelésében felhasználhatók, hogy pótolják a szervezet e fehérje készleteit, megakadályozzák a szövet további lebomlását, csökkentik a gyulladást, és segítenek az ízületek kipárnázásában.

Érdekességek a csirkekollagénről

1. Elsősorban a csirkék mellcsontjából származik, de a csirke bőréből is kivonható.
2. Túlnyomórészt II-es típusú kollagén, amely az emberi test ízületeiben bőségesen megtalálható.
3. Ezenkívül kondroitin és glükozamin nevű vegyületeket is tartalmaz, amelyeket a szervezet az ízületeket párnázó porcszövet felépítéséhez használ.
4. A prolin és a glicin aminosavakban is gazdag, amelyek a kollagén két fő építőkövei.
5. A csontleves, a csirkeleves és a csirkeláb mind gazdagon tartalmazza.

FLEXI-MAXI ízületi problémákra

A FLEXI-Maxi ízületi termék, a csirkekollagén mellett tartalmaz kondroitint, glükózamint, kurkumát és hialuronsavat is.

A Flexi-Maxi speciális gyógyászati célra szánt élelmiszer. Akár sportolás, akár nehéz fizikai munka, megerőltető tevékenység vagy a változó kor áll az ízületi problémák hátterében fogyasztását ajánljuk  férfiaknak és nőknek az ízületek egészségéért, az ízületek állóképességének javításáért. 

Kollagén
Flexi-Maxi Az Ízületek Épségéért
Flexi-Maxi - ízületi érzékenységre