A hialuronsav egy természetes anyag, amely megtalálható a szervezet ízületeiben, kenőanyagként és védőpárnaként működik, védőréteget képez az ízületek között.

Hogyan működik a hialuronsav?

A szervezet a hialuronsavat a test párnázására, hidratálására, kenésére és gyógyítására használja. A bőr nedvességéért felelős kulcsmolekula, képes a víz megtartására. Ez az alapvető molekula hozzájárul az ízületek stabilitásához és súrlódásmentes mozgásához. Jelen van minden ízületben és az ízületi porcban is. Fontos szerepet tölt be az ízületek egészségének megőrzésében és a fájdalommentes mozgásban.

Hialuronsav előnyei izületi fájdalmak kezelésében

Az ízületek hialuronsavat tartalmazó szinoviális folyadékot tartalmaznak, amely egy sima réteget hoz létre. Ez a réteg nagymértékben csökkenti a súrlódást az ízületben, és segít elnyelni az ütéseket, hogy megelőzze az ízületek kopását. A porckorongok magjában egy hialuronsavból készült gél szolgál lengéscsillapítóként, és véd az ütések és a nyomás ellen.

A klinikai kutatások szerint hatékony az ízületi fájdalmak, különösen a könyök és a térd esetében. Természetes, nagy molekulájú szénhidrát, amely az összes testszövetben megtalálható. Fontos komponense az ízületi folyadéknak, ahol legmagasabb a koncentrációja, 3-4 mg/mL mennyiségben. A hialuronsav a porcokban körbeveszi az összes sejtet. Az ízületekben, izmokban síkosító szerepe van. Az ízületek „kenőanyagaként” ismert, így kopásos megbetegedésekben a pótlásával a  mozgás javítható, a fájdalom csökkentését, a gyulladás visszaszorítását, a porc további kopásának megakadályozását egyaránt szolgálja. Fontos tényező az ízületi (sinoviális) folyadékban.

A 2008 és 2015 között elvégzett, randomizált, kettős-vak, placebó-kontrollos vizsgálatok bebizonyították hatékonyságát a sinovitishez kapcsolódó tünetek kezelésében, különös tekintettel a térdfájdalomra, a szinoviális folyadékgyülem vagy gyulladás enyhítésére és a térd izomműködésének javítására. Felderítették azt a hatásmechanizmust, amellyel a testben kifejtett hatásait gyakorolja.

Csökkenti az ízületi nociceptorok (fájdalom receptorok) működését, ami fájdalomcsökkentést biztosít az ízületben. Az ízületi szöveten belüli érzékenyített nociceptív terminálokra a magasabb koncentrációja hatással van, csökkenti az ezen terminálok által mutatott fájdalomválaszt.

A hialuronsav szerepe a gyulladások mérséklésében

Fontos szerepe van a gyulladásokra, mérsékli azokat. Ennek eredményeként csökkenti a gyulladás mértékét és a fájdalmat. A porcsejteket köpenyként burkolja körül, a porcok felszíne között tényleges kenőanyagként szerepel, így tudja megakadályozni, hogy a porcfelszínek összedörzsölődjenek és megkopjanak. Nagy vízmegkötő képessége által fokozni képes a porcszövetek ellenálló képességét az összenyomódásokkal szemben.

A hialuronsav fontos a porclebontás megakadályozásában

Három folyamatnak köszönhető porcvédő tulajdonsága:

  1. gátolja a porcbomlásért felelőssé tehető enzimek keletkezését,
  2. csökkenti azoknak a vegyületeknek a jelenlétét, amelyek kiváltják a sejtlebomlást,
  3. megállítja a porcsejteket-pusztító falósejtek tevékenységét.

Az életkor előrehaladtával fokozatosan csökken a termelődése a szervezetben: fiatal korban nagyjából kétszer annyi termelődik belőle a szervezetben, mint 50 éves korban. Ez jelentős mértékben hozzájárulhat a különféle ízületi panaszok időskori kialakulásához.

A hialuronsav kedvező az osteoarthritisre?

Biztonságos és hatékony kezelésnek bizonyult sok osteoarthritisben szenvedő ember számára a klinikai kutatások alapján. A fájdalom csökkentésével, az ízületek kenésével lehetővé teszi a normál testozgást.

A térdízületi artritisz hialuronsavval történő kezelésének céljai a következők:

– A fájdalom csökkentése.

– Az ízületi mozgás javítása az ízületi kenés fokozásával, valamint az ízületi súrlódás és gyulladás csökkentése.

– Az osteoarthritis előrehaladásának lassítása.

Hogyan pótolhatjuk a hialuronsavat?

Az emberi szervezet hialuronsavat termel, de a termelés az életkor előrehaladtával csökken, és az egészséges ízületek megőrzése érdekében javasolt lehet a pótlás. Az öregedés, a trauma és az osteoarthritis miatt sokan szenvednek ízületi fájdalomtól, és keresik a fájdalmat minimalizáló és a mobilitást javító termékeket. A hialuronsav segíthet az egészséges szintek pótlásában, minden ízületet fájdalomtól mentesen tarthat.

Az ízületek és a mobilitás támogatására szolgáló termékek egyik legnépszerűbb összetevője, mivel fokozhatja a porc és az ízületi szövetek karbantartását, és elősegítheti az egészséges csontképződést. Sok termék a hialuronsavat más ízületeket támogató összetevőkkel, például glükozaminnal, kondroitinnal és MSM-mel együtt kínálja.

Ilyen komplex termék a FLEXI-Maxi is, amely a fent említett összetevőkön kívül Boswellia serrata kivonatot és kurkumint is tartalmaz, melyeknek a gyulladásos folyamatok csökkentésében van szerepük. A FLEXI-Maxi fogyasztása javasolt, ha fennáll a porckopás lehetősége, rendszeresen terhelésnek vannak kitéve az ízületek, akár sportolás, akár nehéz fizikai munka miatt, gyógyászati célre szánt tápszer.

Hialuronsav Az Ízületeknek
Flexi-Maxi - ízületi érzékenységre